Klanten geven ons een 9/10!

Kogelrollen kopen: waar op te letten?

Wat is een kogelrol?
Een kogelrol (ook wel kogelpot genoemd) bestaat uit een stalen behuizing waarin een grote kogel opgesloten zit. Door te rollen op de kleinere interne kogeltjes kan deze kogel alle kanten op bewegen.
Kogelrol voorbeeld
Hoe wordt een kogelrol gebruikt?
Kogelrollen worden gebruikt om objecten eenvoudig in iedere richting te kunnen verplaatsen. De kogelrol wordt met name veel toegepast in de logistieke sector. Denk bijvoorbeeld aan rollerbanen op het vliegveld, waar alle bagage overheen getransporteerd wordt wanneer het uit een vliegtuig komt. Maar ook in de metaalbewerking en machinebouw worden kogelrollen vaak toegepast. Een kogelrol met hoog draagvermogen is ideaal om zware metalen platen overheen te rollen. Met kogelrollen is het bijvoorbeeld ook mogelijk om stalen buizen zowel radiaal als axiaal te bewegen.

Kogelrol toepassing

Welke kogelrol moet ik kiezen?
Kogelrollen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Het is uiteraard belangrijk dat u de juiste kogelrol gebruikt in uw toepassing. Variabelen om rekening mee te houden zijn: draagvermogen, model en materiaal.

Draagvermogen
Het draagvermogen staat bij ieder product aangegeven. We hebben kogelrollen met een draagvermogen variërend van 3KG tot wel 4500KG. Welk draagvermogen nodig is, is uiteraard helemaal afhankelijk van welk type object u wenst te verplaatsen.
Houd hier ook zeker rekening met de dynamische druk die een kogelrol te verduren krijgt. Heeft u bijvoorbeeld een stalen buis die u middels kogelrollen wil transporteren? Bereken dan ook wat de impact is wanneer u de buis op de kogelrollen legt. Dit noemen we de dynamische druk. Het is te vergelijken met iemand die in een stoel neerploft. Deze persoon kan 80KG wegen, maar wanneer hij zich in de stoel laat vallen, zal er veel meer gewicht op de poten terecht komen dan enkel de 80KG die de persoon weegt.
De statische druk is de werkelijke druk die op een kogelrol uitgeoefend wordt wanneer het stil op de kogel ligt. De maximale draagvermogens die op de website vermeld staan gaan allemaal over de maximale dynamische druk.

Model
Het model is sterk afhankelijk van uw toepassing. Er zijn kogelrollen die bedoeld zijn voor inpassing. Hierbij wordt vaak een gat gefreesd ter grootte van de kogelrol, waarna de kogelrol er in gedrukt wordt. Eventueel vast te zetten met een beetje kit. Er zijn ook kogelrollen die bestemd zijn voor inbouw, maar die ook nog een flens hebben aan de bovenkant van de pot, waardoor hij met bouten of schroeven stevig vastgezet kan worden. Wanneer u niet veel inbouwruimte heeft kunt u ook kiezen voor een opbouwmodel, waarbij de flens aan de onderkant van de pot zit. Deze kan met bouten of schroeven vastgezet worden. Als laatste optie kunt u ook kiezen voor kogelrollen die voorzien zijn van draadeind. Hierdoor kunt u ze gemakkelijk in een getapte draad draaien, eventueel te verstevigen met een moer. In het menu kunt u een eerste selectie maken op de montagewijze.Materiaal
De meest voorkomende materialen die gebruikt worden voor het produceren van kogelrollen zijn staal, roestvrijstaal en nylon of POM. Voor een standaard toepassing volstaat een stalen pot met daarin een stalen kogel. In specifieke gevallen kan het handig zijn om gebruik te maken van een ander materiaal.
Roestvrijstaal ligt voor de hand wanneer de kogelrol toegepast gaat worden in een vochtige omgeving. Het roestvrijstaal zorgt er dan voor dat de kogelrol niet zo snel gaat oxideren.
POM wordt gebruikt in gevallen waarbij objecten over de kogels moeten rollen waarbij de objecten niet geschikt zijn om in aanraking te komen met staal. Denk hierbij aan gevoelig materiaal, zoals zonnepanelen of glazen platen. Maar soms wordt ook voor een kunststoffen kogel gekozen wanneer de kogelrol geen sporen mag achterlaten op het product. Een stalen kogel wordt namelijk gesmeerd met vet of olie. POM heeft als eigenschap dat het een heel lage wrijvingsweerstand heeft. Hierdoor rollen objecten er makkelijk overheen, zonder dat de kogel gesmeerd hoeft te worden. Een ander voordeel van kunststoffen kogels is dat ze wat stiller zijn dan stalen kogels. Het nadeel is dat ze een stuk minder draagvermogen hebben. Houd hier dus goed rekening mee in uw keuze.

Hoe moet ik de kogelrollen monteren?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, dient een kogelrol eigenlijk altijd met de kogel naar boven geplaatst te worden. Objecten rollen er overheen, de kogelrol is niet bedoeld om als wiel gebruikt te worden.
Wanneer u de kogelrollen monteert is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de objecten die u eroverheen wilt transporteren. Hou hierbij als vuistregel aan: de maximale afstand tussen de kogelrollen is de breedte (of lengte) van het object gedeeld door 3,5. Op die manier wordt het object altijd ondersteund door 3 kogelrollen tegelijkertijd.
De plaatsing van de kogelrollen kan op veel verschillende manieren, zoals hieronder te zien is, afhankelijk van de gewenste bewegingsrichting.Heeft u nog vragen? Stel ze gerust. Wij zitten voor u klaar.